14/12/2017

ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

    Το Αναερόβιο Κατώφλι (AΚ) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά και που μερικές φορές προκαλεί μια μικρή σύγχυση.
     Το Αναερόβιο Κατώφλι είναι ένας εξαιρετικά αξιόπιστος και ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης της απόδοσης στην αερόβια άσκηση. Το μυϊκό μας σύστημα κατά την διαδικασία της άσκησης μπορεί να "κάψει" γλυκόζη με δύο τρόπους, αερόβια ("με την παρουσία οξυγόνου") και αναερόβια ("χωρίς οξυγόνο"). Και τα δύο συστήματα παράγουν ενέργειας, η οποία με τη σειρά της παράγει μηχανικό έργο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές.
    Στα αγωνίσματα ταχύτητας (σπριντ), τα οποία απαιτούν μεγάλη ισχύ σε σύντομο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιείται το αναερόβιο σύστημα (ΑΤP, CP). Η ενέργεια είναι άμεσα διαθέσιμη, αλλά τα αποθέματα της εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς, με την διαδικασία της οξέωσης αφού υπάρχει συσσώρευση του γαλακτικού οξέως, με αποτέλεσμα η άσκηση να τερματίζεται σύντομα. Μετά από μια σύντομη ανάπαυση, τουλάχιστον τριών (3) λεπτών (πλήρη αναδόμηση ATP CP) ο οργανισμός επαναφορτίζεται και είναι έτοιμος για το επόμενο σπριντ.
    Απόσταση η οποία απαιτεί μια σταθερή ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιεί το αερόβιο σύστημα. Αυτός ο μηχανισμός παραγωγής ενέργειας δεν μπορεί να δημιουργήσει την ταχύτητα που δημιουργεί ο αναερόβιος μηχανισμός, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διάρκεια. Ανάλογα με την απόσταση και την προσπάθεια, το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές αναλογίες των δύο αυτών συστημάτων.
       Έστω ότι κάποιος τρέχει σε ένα άνετο ρυθμό που χρησιμοποιούνται και τα δύο συστήματα, αλλά η αναερόβια/ αερόβια αναλογία είναι αρκετά χαμηλή (περισσότερη χρησιμοποίηση του αερόβιου μηχανισμού από ότι του αναερόβιου). Σε αυτή τη περίπτωση το παραγόμενο γαλακτικό οξύ μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα, με αποτέλεσμα η άσκηση να μπορεί να συνεχίζεται με σχετική ευκολία. Καθώς ο ρυθμός αυξάνεται, τελικά φτάνει σε ένα σημείο όπου η παραγωγή γαλακτικού οξέος, από το αναερόβιο σύστημα, είναι μεγαλύτερη από την απομάκρυνση του. Το ΑΚ, επίσης γνωστό ως το γαλακτικό κατώφλι, είναι το σημείο όπου το γαλακτικό οξύ αρχίζει να συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχιστεί η άσκηση σε εκείνο το ρυθμό.
Το AΚ ποικίλλει από άτομο σε άτομο καθώς και από άθλημα σε άθλημα.
    Ενώ η Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου (VO2 max ) ουσιαστικά επηρεάζεται και από γενετικούς παράγοντες (ταλέντου), το ΑΚ είναι θέμα προπόνησης και μπορεί να βελτιωθεί αρκετά. Εφαρμόζοντας τα σωστά προγράμματα προπόνησης είναι το κλειδί για τη βελτίωση του ΑΚ.
     Γνωρίζοντας ένας αθλητής αντοχής με ακρίβεια ποιo είναι το Αναερόβιο Κατώφλι του μπορούμε να προγραμματίζουμε τις επιβαρύνσεις της προπόνησης του καθώς και να προγραμματίζει ο ίδιος μαζί με τον προπονητή του τον ρυθμό που θα τρέξει σε κάποιο αγώνα. 

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D.,& P.D. ExercisePhysiology 

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. & P.D. Exercise Physiology
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε