15/12/2017

Η σπουδαιότητα του αυγού στην αθλητική διατροφή (συνήθως βραστό).

 Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες, οποιουδήποτε που αθλείται συστηματικά αυξάνουν σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το πόσο πολύ αυξάνουν και πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους χρειάζεται κανείς να λαμβάνει ημερησίως είναι κάτι που έχει σχέση με το βάρος και το είδος της άσκησης, πχ άρση βαρών. 

 Μια συμβουλή είναι να την προσλαμβάνουν σε δόσεις των 40-50 γραμμαρίων σε μικρά και συχνά γεύματα (4-5) μέσα στην ημέρα. Επίσης αμέσως μετά την άσκησης στα πρώτα 30 λεπτά θα πρέπει να καταναλώνεται μικρό γεύμα υδατανθράκων με μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, δίνεται η δυνατότητα για την καλύτερη αναπλήρωση των μυϊκών αποθεμάτων, ακόμα και η κατανάλωση 15-20 γραμμαρίων πρωτεΐνης από ασπραδιού αυγού θα οδηγήσει σε πολύ καλή απόδοση. Το κανονικό γεύμα αυξημένο σε πρωτεΐνη θα πρέπει να γίνεται 1,5 - 2 ώρες μετά την προπόνηση για την αναδόμηση των κατεστραμμένων μυϊκών ιστών . 
  Το αυγό έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν σημαντικό τρόφιμο στην διατροφή των αθλητών. Αποτελείται από δύο μέρη, το ασπράδι και τον κρόκο. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κυρίως από νερό και από πρωτεΐνες, περιέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως Β12), ενώ δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερόλη. Αντίθετα ο κρόκος αποτελείται τόσο από νερό όσο και από πρωτεΐνες, λίπη (χοληστερόλη), βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ. 
  Η πρωτεΐνη του αυγού είναι ζωικής προέλευσης, υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα (αμινοξέα που δεν τα συνθέτει ο οργανισμός και λαμβάνονται από την τροφή).
  Για τους αθλητές (άνδρες-γυναίκεςς) η πρωτεΐνη είναι από τα βασικά κριτήρια για τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, και αυτό οφείλεται :
  • Στην ποσότητα της πρωτεΐνης 
  • Στην ποιότητα της πρωτεΐνης,
  • Σε πια χρονική στιγμή θα καταναλωθεί.
  Το αυγό είναι εύπεπτo, απορροφάται τέλεια, περιέχει αρκετά γραμμάρια πρωτεΐνης και μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την άσκηση (π.χ. βραστό). Ακόμα έχει φανεί πως ο συνδυασμός των πρωτεϊνών με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά (μικτή διατροφή) έχει καλύτερα αποτελέσματα στη μυϊκή σύσταση. Το αυγό αποτελεί μικτή διατροφή αφού περιέχει και λιπαρά και ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. 
  Το αυγό παίζει σπουδαίο ρόλο και έχει θέση στη διατροφή των αθλητών, μπορεί να καταναλώνεται άφοβα σε ημερήσια βάση και να συνεισφέρει με τα όσα περιέχει στην καλύτερη απόδοση. Είναι ένα φυσικό «τρόφιμο - κλειδί» για τη μυϊκή ενδυνάμωση. 

dr. Thanasis Mourtziapis Ph.D. PD. Exercise Physiology
Specialist in Physical Condition of Sports
Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. & P.D. Exercise Physiology
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε