14/12/2017
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΚΛΑΔΟΙ & ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Τώρα τελευταία διαβάζω μερικές ανακοινώσεις στα ΜΜΕ με αφορμή την υπερπροπόνηση και γιατί καίγεται ή δεν καίγεται ο αθλητής και δεν μπορώ να μην γράψω κάτι γι' αυτό.
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, το να γράφουμε ο καθ΄ενας από εμάς άρθρα αόριστα και να αναρτούμε ιστογράμματα προπονητικής χωρίς σαφείς και τεκμηριωμένες έρευνες για τους δικούς μας ευνόητους λόγους δεν έχει νόημα, είναι σαν να θέλω να μιλήσω για θέματα αστροφυσικής χωρίς να είμαι αστροφυσικός !!! Και μπαίνω κατευθείαν στο θέμα, ο Γυμναστής δεν μπορεί να υπολογίσει όγκο προπόνησης (αερόβιο - αναερόβιο) για τον απλούστατο λόγο, δεν γνωρίζει όλες εκείνες τις παραμέτρους που προσδιορίζουν τις παραμέτρους αυτούς,δηλαδή από πού προκύπτει ο όγκος προπόνησης, καθώς επίσης και τις ατομικές μεταβολικές ζώνες του κάθε ποδοσφαιριστή. Για να πάρει την πληροφόρηση αυτή θα πρέπει να απευθυνθεί σε Έμπειρο Εργοφυσιολόγο ο οποίος µελετά τις λειτουργικές και δοµικές προσαρμογές του ανθρώπινου οργανισμού μέσα από εργαστηριακές μετρήσεις κατά την οξεία και χρόνια φυσική δραστηριότητα του αθλητή. Η κατανόηση των μηχανισμών που προκαλούν τις προσαρμογές αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την επιστημονική υποστήριξη αθλητών και προπονητών µέσω εργαστηριακού εργομετρικού ελέγχου της προπονητικής διαδικασίας και να εκτελεί τις απαραίτητες κατά περίπτωση μετρήσεις, προσδιορίζοντας τον επιθυμητό όγκο της προπόνησης ανάλογα με το επίπεδο του παίκτη και κατ΄ επέκταση της ομάδας . Ο Εργοφυσιολόγος ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ τα αποτελέσματα των εργομετρικών εξετάσεων ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ τον προπονητή και τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο σχεδιασμό των κατάλληλων, κατά ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, προπονητικών προγραμμάτων.
Τώρα όσον αφορά την ΥΠΕΡΠΡΟΠΟΝΗΣΗ και τα αποτελέσματα που προκαλούνται από αυτή καλόν είναι να μην ασχολούνται καθόλου οι γυμναστές. Η ΥΠΕΡΠΡΟΠΟΝΗΣΗ επειδή δημιουργεί ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΠΩΣΗΣ είναι δουλειά συνεργασίας Εγορφυσιολόγου και Ιατρικού τιμ, Αθλητιάτρου κλπ. και χρειάζονται ειδικές εξετάσεις (εργομετρικές, αιματολογικές & βιοχημικέςεξετάσεις) καλά είναι μερικοί γυμναστές να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα γιατί συνήθως μόνο προβλήματα δημιουργούν και τίποτε άλλο. Η σχέση μεταξύ γυμναστή και Εργοφυσιολόγου είναι όπως ακριβώς η σχέση μεταξύ Θεράποντος Ιατρού και Φαρμακοποιού, δηλαδή Ο θεράπων Ιατρός εξετάζει - διαγνώσκει συνταγογραφεί και ο Φαρμακοποιός εκτελεί,(σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πηγαίναμε καθόλου στο Γιατρό άλλα κατευθείαν στο φαρμακοποιό) κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει η σχέση να διέπει τον Εργοφυσιολόγο με τον Γυμναστή για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα με σκοπό την μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης τόσου του Αθλητή αλλά και της ομάδας γενικότερα.
Τώρα τελευταία έχει προκύψει και μια καινούργια μόδα από τους φυσιοθεραπευτές, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω καθόλου!!!!! Έρχονται συνέχεια αρκετοί αθλητές και μου λένε ο φυσικοθεραπευτής μου είπε να πάρω το τάδε φάρμακο, επίσης μου είπε να πάρω το τάδε συμπλήρωμα, ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάποια στιγμή διότι είναι ποινικό αδίκημα. Πρώτον για να πάρεις φάρμακο θα πρέπει να είσαι ασθενής και κατά δεύτερον το Φάρμακο το δίνει πάντα ο Γιατρός, αφού πρώτα εξετάσει τον ασθενή διαγνώσει και αποφασίσει ότι χρειάζεται θεραπευτική αγωγή .
Διατροφή & Συμπληρώματα μπορεί να παίρνουν συμβουλές οι αθλητές από τον Διαιτολόγο, τον Γιατρό & τον Εργοφυσιολόγο της ομάδας τους, απο κανεναν αλλον.
Dr. Thanasis Mourtziapis κ.Φ.Α. Ph.D. Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας
P.D. Μεταδιδάκτωρ Μεγιστοποίησης Αθλητικής Απόδοσης
P.D. Μεταδιδάκτωρ Μεγιστοποίησης Αθλητικής Απόδοσης
Specialist in Physical Condition of Sports