14/12/2017

H ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

   Τον τελευταία καιρό διαβάζω στο Αθλητικό τύπο για τις ποδοσφαιρικές προετοιμασίες για φορμαρίσματα των ομάδων για τις κοιλίες των ομάδων κλπ. Αυτό μου έδωσε το έναυσμα να μπορέσω να δώσω σωστή πληροφόρηση στον αθλητικό κόσμο για να μπορεί να διαμορφώνει άποψη τι μπορεί να φταίει σε μια κακή πορεία στις ομάδες σε ότι αφορά θέματα Φυσικής Κατάστασης.
    1. Η αθλητική φόρμα (δηλαδή η κορύφωση του αθλητή ) στην αθλητική βιβλιογραφία και στα επιστημονικά συγγράμματα αναφέρετε ότι μπορεί να διατηρηθεί από 20 -30 ημέρες (δηλαδή 3-4 εβδομάδες).
     2. Ο ποδοσφαιριστής και γενικότερα μια ομάδα που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο αποδόσεων, σε διάφορες συνθήκες αγώνων , για υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα, το κύπελλο ή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις η διάρκεια τους είναι έντεκα ( 11) μήνες το χρόνο για να μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο κομμάτι της Φυσικής Κατάστασης θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στη θεωρεία της ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ που σαν βάση έχει τον προγραμματισμό του μικρόκυκλου ,που παίζει τον πιο σπουδαίο ρόλο στην απόδοση, τον Μεσόκυκλο και Μεγάκυκλο που στο σύνολο τους είναι ο ετήσιος προγραμματισμός, δηλαδή η θεωρεία της ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ δεν είναι τίποτα άλλο από το εξής : θέλουμε έναν αθλητή με άριστα το δέκα (10) να παίρνει εννιά (9+) για 20 ημέρες και μετά να βρίσκεται σε περίοδο μόνιμη κάμψης (σκαπανεβάσματα) με βαθμολογία του πέντε (5) ή έξι ( 6) , ή έναν αθλητή με άριστα του Δέκα (10) να βρίσκεται για όλη την αγωνιστική περίοδο και τις υποχρεώσεις της ομάδας με βαθμολογία οκτώ (8+). Άρα δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει το φορμάρισμα της ομάδας που θα διαρκέσει 20-30 ημέρες, αλλά η ετοιμότητα της ομάδας για όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος και η καλή απόδοση της. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ακολουθούν αυτό το μοντέλο φορμαρίσματος των 20-30 ήμερων για αυτό υπάρχουν αυτά τα προβλήματα (σκαπανεβάσματα) με τις ομάδες κλπ.
   3. Αθλητική φόρμα ομάδος ή αθλητή γενικότερα βέβαια μπορεί να υπάρξει αλλά σε ειδικές περιπτώσεις , όπως είναι διοργανώσεις που η διάρκεια τους δεν ξεπερνούν τον τις 30 ημέρες ένα (1) μήνα, πχ. Παγκόσμια πρωταθλήματα, Πανευρωπαϊκά, τουρνουά ομάδων, τελικός κυπέλου κλπ.
     4. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ είναι ότι οποιαδήποτε κάμψη της ομάδας οφείλεται σε λάθος σχεδιασμό και προγραμματισμό του προπονητικού ΤΙΜ και ειδικότερα του προπονητή φυσικής κατάστασης, (κοιλία όπως την αναφέρουν ορισμένοι εμπειρικοί, κοιλίες υπάρχουν μόνο στα σφαγεία, το οτι έχει κάποιος πτυχίο γυμναστή δεν σημαίνει ότι είναι και επιστήμονας και ξέρει να γυμνάσει έναν αθλητή ή μία ομάδα), σίγουρα ο ρόλος του γυμναστή είναι καταλυτικός σε μία ομάδα ποδοσφαίρου , αλλά δεν είναι ικανός από μόνος του να σχεδιάσει προγράμματα σε επιστημονικές βάσεις με τα δεδομένα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, χρειάζεται άμεσα την συνδρομή του Εργοφυσιολόγου , γιατί στην ουσία τον σχεδιασμό του προπονητικού πλάνου της φυσικής κατάστασης (όγκος προπόνησης - ένταση προπόνησης -Διάρκεια προπόνησης - διαλλείματα προπόνησης κλπ) την σχεδιάζει και την καθοδηγεί ο Εργοφυσιολόγος. 
    5. Γι΄ αυτό το λόγο στο εξωτερικό βλέπουμε επικεφαλής στα προπονητικά Τιμ που αφορά τα στοιχεία της Φυσικής Κατάστασης να είναι πάντα Εργοφυσιολόγος ή Εργοφυσιολόγοι και από κάτω ακολουθούν 2,3-4 Γυμναστές, δηλαδή αυτό που πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι γυμναστές είναι οτι ο Εργοφυσιολόγος σχεδιάζει τις προπονητικές επιβαρύνσεις και ο γυμναστής τις εκτελεί, στην ουσία ο γυμναστής είναι το εκτελεστικό όργανο (Ένα σαφές παράδειγμα ειναι σχέση Ιατρού και Φαρμακοποιού, δηλαδή ο Ιατρός εξετάζει, βγάζει τα Ιατρικά συμπεράσματα του συνιστά την αγωγή στον ασθενή συνταγογραφεί και ο Φαρμακοποιός εκτελεί, φαντάζεστε αντί για την επίσκεψη στον Ιατρό να κάναμε επίσκεψη στον Φαρμακοποιό τι θα γινόταν ο ασθενής,) κάπως έτσι γίνεται στις ελληνικές ομάδες και βλέπουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα ΟΜΆΔΕΣ να έχουν δυσανάλογες διακυμάνσεις μέσα στην αγωνιστική χρονιά με την απόδοση τους. 
   6. Οποιαδήποτε κάμψη της ομάδας σε οποιαδήποτε φάση του πρωταθλήματος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε λάθος σχεδιασμό των προπονητικών επιβαρύνσεων στον ετήσιο προγραμματισμό των προπονητών φυσικής κατάστασης και αλίμονο αν ορισμένοι προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες τους σε άλλους και ειδικότερα στους ποδοσφαιριστές είναι οι μόνοι που δεν φταίνε.
       7. ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Κάθε ομάδα θα πρέπει να αγωνίζεται σε όλες τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις για όλη την διάρκεια του έτους με υψηλούς δείκτες Φυσικής κατάσταση με οποιοδήποτε αγωνιστικές συνθήκες και θα πρέπει να πλαισιώνεται από τους κατάλληλους επιστήμονες. 

Δρ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΡΤΖΙΑΠΗΣ καθηγητής Φ.Α. Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας 
Μεταδιδάκτωρ (P.D.) Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης
Ερευνητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. & P.D. Exercise Physiology
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε