14/12/2017

HR MAX

    Πως να υπολογίσω την μέγιστη καρδιακή συχνότητα (HR max) για να Οργανώσω σωστά την προπόνηση μου?
   Σε διάφορες συζητήσεις που κάνω με ρωτάνε αρκετοί αθλούμενοι το πως θα υπολογίσουν το ποσοστό επί της % της μέγιστης καρδιακής συχνότητας για να μπορέσουν να βρουν τις μεταβολικές τους ζώνες, (αερόβιες-αναερόβιες) για να μπορούν να σχεδιάσουν τις προπονητικές τους επιβαρύνσεις στον αερόβιο και αναερόβιο μηχανισμό με βάση το ποσοστό % της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.
   Μέχρι τώρα υπάρχει η άποψη του γνωστού σε όλους μας εργοφυσιολόγου Cooper ο οποίος είχε υπολογίσει τον τύπο αυτό για τον μαζικό αθλητισμό και αρκετών άλλων ερευνητών ότι για να υπολογίζουμε την μέγιστη καρδιακή συχνότητα (HRmax) θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον μαθηματικό τύπο (220-Ηλικία). 
   Στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό γιατί όπως διαπιστώνουμε από μετρήσεις η ηλικία και η μέγιστη καρδιακή συχνότητα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με βάση του τύπου αυτού.
Σε όλες τις μετρήσεις που έχω κάνει μέχρι και σήμερα οι οποίες ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες, στο μεγαλύτερο ποσοστό ο παραπάνω τύπος δεν ισχύει και διαπιστώνω καθημερινά π.χ. ότι για ηλικίες από 18 - 30 ετών κάποιοι να έχουν HR max 170-180 που βάση με τον παραπάνω μαθηματικό τύπο θα έπρεπε να έχουν 190-202, και για ηλικίες 40-50 ετών ενώ με βάση τον τύπο θα έπρεπε να έχουν (170-180 HRmax) έχουν 185-190 βλέπουμε και εδώ ότι δεν ισχύει ο τύπος του Cooper. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση και την εμπειρία τόσων ετών κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και θα πρέπει να προσδιορίζει από μόνος του με τον γυμναστή του , τον προπονητή του ή από τον Γιατρό του, την Καρδιακή συχνότητα στην ηρεμία (HR rest) καθώς επίσης και την μέγιστη καρδιακή συχνότητα (HR max), για να μπορέσει μετά o αθλούμενος να υπολογίσει το ατομικό του πρόγραμμα με βάση την HR max επί της % όσο αφορά τις επιβαρύνσεις που θέλει να εφαρμόσει ειτε στον αερόβιο ειτε στον αναερόβιο Μηχανισμό,εκτός καικαταφύγει στην μέθοδο της εργοσπιρομετρισης και με αυτήν την εργαστηριακή μέθοδο διαπιστώνουμε τις μεταβολικές ζώνες του καθενός και δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός για τον προγραμματισμό των επιβαρύνσεων .
    Τελικά ο τύπος του Cooper στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι μύθος και οσοι από εμάς θα θελήσουμε να σχεδιασουμε προπονητικό προγραμμα θα πρέπει να μετρήσουμε και να βρούμε την ατομική μας μέγιστη καρδιακή συχνότητα και επειτα να σχεδιάσουμε το οτιδήποτε.

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας 
Μεταδιδάκτωρ (P.D.) Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης.

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. & P.D. Exercise Physiology
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε