14/12/2017
Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ & Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ & Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ.
Όπως γνωρίζεται τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης οι επιδόσεις έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο συναγωνισμός είναι τεράστιος και ο πρωταθλητισμός κρίνεται στις πιο μικρότερες λεπτομέρειες του.
Η αξιολόγηση, ο σωστός προγραμματισμός, η οργάνωση καθώς και η εκτέλεση της προπόνησης αποτελεί μια βασική διαδικασία για την καθοδήγηση και τη βελτίωση της απόδοσης, ο οποίος για να είναι αποτελεσματικός αξιόπιστος και έγκυρος πρέπει να διεξάγεται πάνω σε επιστημονικές βάσεις (Φόρμες - Προτώκολλα ).
Για ποιους λόγους γίνεται ο Εργομετρικός έλεγχος (τεστ)
Ο Εργομετρικός έλεγχος (εργαστηριακός & υπαίθριος) γίνεται για το αγωνιστικό προφίλ του ποδοσφαιριστή και για τον επαναπροσδιορισμό των προπονητικών στόχων, με απώτερο σκοπό τον ετήσιο προγραμματισμό (Μεγάκυκλος - Μεσόκυκλος - Μικρόκυκλος- Προπονητική Μονάδα & Μεταβατική περίοδο, καθώς επίσης και την ισομερή κατανομή των επιβαρύνσεων σε υποομάδες σχετικά με τα ατομικά στοιχεία του κάθε ποδοσφαιριστή ) θα πρέπει να γίνεται 4-5 φορές το χρόνο, ανάλογα με τις δυνατότητες της ομάδας.
1. Ο ετήσιος προγραμματισμός και σχεδιασμός της προπόνησης ο Εργοφυσιολόγος θα πρέπει να την κάνει πάντα σε συνεργασία με τον γυμναστή και τον προπονητή της ομάδας.
2. Καθώς επίσης ο Εργοφυσιολόγος αναλύοντας τα εργομετρικά αποτελέσματα και σε συνεργασία με τον Γυμναστή και προπονητή της ομάδας σχεδιάζει το σωστό - Προγραμματισμό των Εξι (6) έως οκτώ (8) πρώτων εβδομάδας της προετοιμασίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις της ομάδας.
3. Με Βάση τα δεδομένα και τις αναλύσεις των εργομετρικών εξετάσεων γίνεται εξατομικευμένος προπονητικός σχεδιασμό στις ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε ποδοσφαιριστή , ατομικά προγράμματα εκγύμνασης Φυσικής Κατάστασης για αδύνατα και δυνατά σημεία του, σχεδιασμός μεταβολικών ζωνών για τις ανάλογες προπονητικές επιβαρύνσεις, (Αερόβια - Αναερόβια Ισχύ & Αναερόβιο Κατώφλι), με σκοπό τηλεμετρικής παρακολούθηση των προπονητικών επιβαρύνσεων και με ταυτόχρονο έλεγχο.
4. Καθώς επίσης τον Σχεδιασμό ασκήσεων ιδιοδεκτικότητας, για την πρόληψη πιθανών τραυματισμών.
5. Επιστημονική στήριξη για όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος, καθώς και στους αγώνες πρωταθλήματος.
6. Ενημέρωση για την συνολική πορεία της ομάδας, καθώς επίσης και για την ατομική αθλητική πορεία του κάθε ποδοσφαιριστή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους, αξίες και ικανότητες, ( καρτέλα ποδοσφαιριστών).
Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας
Μεταδιδάκτωρ (P.D.) Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης
Ερευνητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου