14/12/2017

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

          Παρακολουθώντας αγώνες μεγάλων αποστάσεων εκτός δρόμου μαραθώνιο Ημιμαραθώνιο αρκετές φορές παρατήρησα ανθρώπους με παραπάνω κιλά, με λάθος τεχνική τρεξίματος και χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία να καταπονούν το σώμα τους.

          Αυτό πρέπει να προβληματίσει αρκετά από εμάς που ασχολούμεθα με Αθλητική επιστήμη και να προσπαθήσουμε να δώσουμε την σωστή πληροφόρηση στους αθλούμενους που συμμετέχουν αρκεί και οι ίδιοι να έλθουν προς εμάς για να μπορέσουμε να συνεργαστούν και δύο πλευρές για να επιτύχου με τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο αθλητισμός είναι υγεία και τα επικοινωνιακά μηνύματα θα πρέπει είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
       O μαραθώνιος -Ημιμαραθώνιος είναι ένα εγχείρημα στο οποίο πρέπει να συμμετέχουμε αφού έχουμε πλήρη επίγνωση για τις επιπτώσεις στην υγεία μας. Ακόμα υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία οι ερευνητές προσπαθούν να μας δώσουν απαντήσεις. Εμείς οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την υγεία των συμμετεχόντων. 


 Ο ρυθμός:
    Η σημασία του σωστού ρυθμού είναι κάτι που γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη ενός πολύ καλού χρόνου/ επίδοσης στον μαραθώνιο ή Ημιμαραθώνιο δρόμο.
     Οι πρωταθλητές μαραθωνίου-Ημιμαραθωνίου έχοντας εξαιρετική αίσθηση του ρυθμού και έχοντας σωστή προπονητική καθοδήγηση έχουν πολύ μικρή απόκλιση στον ρυθμό τους και δεν παρασύρονται στα  πρώτα χιλιόμετρα του μαραθωνίου δρόμου.
     Οι ερασιτέχνες αθλητές έχουν την τάση να ξεκινούν πολύ γρήγορα και ύστερα να έχουν σημαντική πτώση στον ρυθμό τους.
     Ιδίως ο ρυθμός τους στα 5 πρώτα χιλιόμετρα είναι πολύ γρήγορος και ύστερα συνεχώς πέφτει.
Αυτό οφείλεται :
1. Το ότι παρασύρονται από άλλους αθλητές
2. Το ότι υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους
3. Ο ενθουσιασμός στην εκκίνηση 
4. Το ότι αγνοούν τις επιπτώσεις από ένα πολύ γρήγορο ξεκίνημα 
5. Η μη καλή αίσθηση του ρυθμού
   Τα παραπάνω είναι μερικές από τις πιθανές αιτίες για το πολύ γρήγορο ξεκίνημα στα πρώτα 5χλμ. Παρακάτω θα δούμε τις επιπτώσεις στην υγεία των αθλητών και πως σχετίζεται με στατιστικά σημαντική σχέση η μεγάλη απόκλιση ρυθμού με τις σωματικές βλάβες.
Παράγοντες που επηρεάζουν τις επιδόσεις ενός δρομέα & επιπτώσεις στην υγεία ενός αθλητή.


 Σημαντικά κλειδιά :
  • Θερμοκρασία σώματος 
  • Αφυδάτωση 
  • Υπογλυκαιμία
   Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι δρομείς για την μέγιστη ποσότητα απλών υδατανθράκων που μπορούν να απορροφήσουν, εδώ πρέπει να κάνουμε εργοσπιρομετρηση για να βρούμε κατανάλωση υδατανθράκων σε γραμμάριο/λεπτό ανάλογα στο ρυθμό τρεξίματος που έχουμε επιλέξει για να ακολουθήσουμε στον αγώνα, ώστε να προγραμματίσουμε το πλάνο μας σε σχέση με την κατανάλωση υδατανθράκων 
     Βλάβες του μυϊκού συστήματος:
    Παρότι υπάρχει σχετική ενημέρωση αναφορικά με τα παραπάνω συμπτώματα πολύ λίγες αναφορές υπάρχουν σχετικά με τις βλάβες στο μυϊκό σύστημα εξαιτίας του αγώνα του μαραθωνίου-Ημιμαραθωνίου ή ακόμα και με τις βλάβες του μυϊκού συστήματος εξαιτίας της σκληρής προπόνησης χωρίς την παρακολούθηση των ειδικών (Εργοφυσιολόγου, Προπονητή & τέλους του Γιατρού) ορισμένων αθλητών- προπόνησης και προετοιμασίας ορισμένων αθλητών.
    Από τις έρευνες προκύπτει ότι τα συμπτώματα ξεπερνούν το όριο και εμπίπτουν στην κατηγορία των κλινικών παθήσεων και απαιτείται ιατρική/ θεραπευτική αγωγή.
    Πριν το αποτολμήσουμε να έχουμε δημιουργήσει μία πολύχρονη δρομική βάση.
    Να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα έχοντας Εργοφυσιολογική και ιατρική παρακολούθηση σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας μας.
  Να κάνουμε τουλάχιστον 16 εβδομάδες ειδικής προετοιμασίας για τον αγώνα με την επίβλεψη κάποιου προπονητή, ενώ προηγουμένως να έχουν προηγηθεί ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις μεταβολικές ζώνες του αθλητή και να υπολογίσουμε τον όγκο και την ένταση της προπόνησης που θα ακολουθήσουν τις επόμενες 16 εβδομάδες .
    Να φροντίσουμε να έχουμε το κατάλληλο σωματικό βάρος για τον αγώνα. 
Να έχουμε κατάλληλη υποστήριξη σε θέματα διατροφής με σωστή λήψη αντιοξειδωτικών και σωστή δοσολογία πρωτείνης/υδατανδράκων , η πρωτεΐνη αναδομεί τον κατεστραμμένο μυϊκό ιστό που προήλθε από τα αποτελέσματα των προπονητικών επιβαρύνσεων , ενώ ο υδατάνθρακας λειτούργει ως καύσιμο στον οργανισμό 
  Είναι λάθος τακτική και επιβλαβής για την μακροχρόνια υγεία των αθλητών να λαμβάνονται αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα τόσο στην διάρκεια της προετοιμασίας όσο κατά την διάρκεια των αγώνων ύστερα από εντολή- παρότρυνση προπονητών ως τρόπος αντιμετώπισης των μυϊκών βλαβών.
   Είναι σαφές ότι αναφορικά με το θέμα του ρυθμού πρέπει να τον προσδιορίσουμε μέσα από τις εργομετρικές εξετάσεις και στη συνέχεια με κάποιον έμπειρο προπονητή να μας βοηθήσει να το προσαρμόσουμε πρακτικά στην προπόνηση ώστε να επιτύχουμε τον βέλτιστο ρυθμό στον οποίο πρέπει να πειθαρχήσουμε ιδίως τα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα (ιδίως τα 5 πρώτα χιλιόμετρα).
για περισσότερες πληροφορίες www.imimarathoniosmixaliskousis.gr θα βρείτε Τεχνικές οδηγίες, 15 ήμερες πριν τον αγώνα, μια ημέρα πριν τον αγώνα, ημέρα αγώνα και κατά την διάρκεια του αγώνα.
 
Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. Exercise Physiology

P.D. Μεταδιδάκτορ Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. & P.D. Exercise Physiology
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε