24/4/2018

«PERSONAL TRAINERS» ΠΟΙΟΣ ΓΥΜΝΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ? ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ?


     Επανέρχομαι στο γνωστό θέμα των «Personal Trainers» έπειτα από κάποιες συζητήσεις που είχα με ορισμένους που θέλουν να ερμηνεύουν τους νόμους κατά το δοκούν και να καταστρατηγούν την Ελληνική Νομοθεσία και συγκεκριμένα τον αθλητικό νόμο (ΦΕΚ 3169 Β΄/2013-ΦΕΚ 221 Α΄/2006 ΦΕΚ 239 Α΄/2002-ΦΕΚ 121 Α΄ 1999 το άρθρο 31) στο Βωμό της προσωπικής τους επιτυχία με οποιαδήποτε τίμημα, ακόμη και με αυτό της αναπηρίας αθλουμένων όταν δεν πρόκειται βέβαια για τον εαυτό τους. Σας υπενθυμίζω το εξής: Θα δεχόσουνα να σου υλοποιήσει τον σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού σχεδίου για το καινούργιο σου σπίτι ένας ζωγράφος; Μα και βέβαια όχι θα μου πεις, η δουλεία αυτή ανήκει στον αρχιτέκτονα ! Μα και οι δύο ζωγραφίζουν, έτσι δεν είναι; 
    Δεν είναι έτσι, ο αρχιτέκτονας έχει αυτές τις αρχές και τις γνώσεις οι οποίες θα καθορίσουν τα θεμέλια του σπιτιού σου σταθερά και αναλλοίωτα στον χρόνο. 
    Γιατί δεν το κάνεις αυτό και στο σώμα σου; Γιατί δέχεσαι να πληρώνεις κάποιον ανεπαρκή σε γνώση και προσόντα; Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας είναι ο μυϊκός ιστός, δεν θα έπρεπε να του φερθείς ανάλογα; Η γνωστή ρήση «ό,τι δηλώσεις είσαι» ( το είπε ο Μεγάλος μας Ζωγράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ) τείνει να γίνει καθεστώς στις μέρες μας, ακόμα και στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της ευεξίας των αθλουμένων.
    Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αλματώδης αύξηση των περιπτώσεων όπου ΜΗ πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής ασκούν το επάγγελμα ΧΡΙΖΟΝΤΑΣ τους εαυτούς τους γυμναστές ή personal trainers ή fitness instructors κ.λπ.
   Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να γίνει ξεκάθαρο με την παρέμβαση της πολιτείας και του επιστημονικού οργάνου των Γυμναστών, την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (Π.Ε.Π.Φ.Α.) και με απόλυτη σαφήνεια να διευκρινιστεί ποιοι μπορούν να ασκούν το λειτούργημα για τη πρόληψη της υγείας και της βελτίωσης των φυσικών ικανοτήτων των αθλουμένων.
    O καθηγητής Φυσικής Αγωγής ή ο personal trainer ή fitness instructor ή group instructor, όπως και να τον ονομάσουμε θα πρέπει, να διαθέτουν τα αναγκαία πιστοποιητικά, τα οποία προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία (Αθλητικός Νόμος) και να υπηρετεί τον γενικότερο στόχο για καλύτερη υγεία των αθλουμένων, με τις αρχές της πολυπλευρικότερης άσκησης (αρχή της επιβάρυνσης, αρχή της εξειδίκευσης, απο τα απλά στα σύνθετα και από τα εύκολα στα δύσκολα, αρχές που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο στο μάθημα της Προπονητικής κλπ) πάντα με σκοπό την αρμονική, ισόρροπη και ομαλή ανάπτυξη των ικανοτήτων του ατόμου για οποιαδήποτε ηλικίας, με αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους και όχι με τσαρλατανισμούς.
 

      Ο Personal Trainers ΔΕΝ είναι: 
    1) Πρώην αθλητές π.χ. στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στο ποδόσφαιρο στο πόλο, στο Τένις κ.λπ., που έχουν προπονηθεί για χρόνια στο άθλημα τους και γνωρίζουν εμπειρικά στο πετσί τους τι εστί. Αρκετοί από αυτούς γνωρίζουν τις τεχνικές του αθλήματός τους, αλλά με την επιστήμη της προπονητικής ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΈΣΗ και πειραματίζονται γιατί τους λείπει η ολοκληρωμένη αντίληψη των μαθημάτων που διδάσκονται στα πανεπιστήμια, όπως της Φυσιολογίας, της Εργοφυσιολογίας, της Ανατομίας του ανθρώπινου σώματος , της Αθλητικής Ψυχολογίας, της Προπονητική και τέλος των Παιδαγωγικών μαθημάτων, εν ολίγοις τους λείπει η επιστημονική και επαγγελματική εκπαίδευση.
    2) Όσοι απέτυχαν να εισαχθούν στα ΤΕΦΑΑ ή ΣΕΦΑΑ και θέλουν πάση θυσία να ασκήσουν το επάγγελμα γιατί πιστεύουν οτι είναι το «κάρμα» τους. Ακόμα και η εκπαίδευσή τους σε μια ιδιωτική σχολή με μαθήματα σεμιναριακού τύπου εξ αποστάσεων για λίγες εβδομάδες (τα Σαββατοκύριακα) δεν τους καθιστά ικανούς να γίνουν επαγγελματίες fitness και personal trainers. Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα διπλώματα που τους παρέχουν ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ από το ελληνικό κράτος.
     3) Αθλητές σε μαχητικά αθλήματα, kick boxing, boxing, karate κ.λπ. επειδή διαθέτουν μαύρη ζώνη, που την απέκτησαν τις περισσότερες φορές με κόπο, πιστεύουν ότι αυτοδικαίως μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του προπονητή, του γυμναστή και του δασκάλου, όταν σταματήσουν να αγωνίζονται ως αθλητές στο άθλημα τους, εδώ επικρατεί η γνωστή ρήση στο μεγαλείο της «ό,τι δηλώσεις είσαι» ( το είπε ο Μεγάλος μας Ζωγράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ) τείνει να γίνει καθεστώς στις μέρες μας.
     Τώρα όταν ο εκπαιδευτής γυμναστικής δεν είναι πτυχιούχος, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα γυμναστικής, τότε ο κίνδυνος να επηρεαστεί η σωματική κατάσταση οποιουδήποτε ασκούμενου είναι πολύ μεγάλος, είτε άμεσα είτε μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Το μόνο που κάνουν είναι να ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΟΥΝΤΑΙ ότι έχουν μαγικές ικανότητες και γνώσεις γύρω από την επιστήμη της φυσικής αγωγής, ρισκάροντας την υγεία ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΩΝ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ και όταν μάλιστα πρόκειται και για μικρά παιδιά, τότε η ευθύνη που τους βαραίνει είναι σε βαθμό κακουργήματος.

     ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ
    1. Η Ελληνική πολιτεία οφείλει να προασπίσει τη δημόσια υγεία με αυστηροποίηση, αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο διέπει τις διαδικασίες πιστοποίησης και αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολών που «πιστοποιούν» επαγγελματίες της άσκησης κάθε μορφής, και να Αυξήσει τον έλεγχο.
    2. Να απαγορευτεί ρητά και κατηγορηματικά σε Όλους τους επίσημους αθλητικούς συλλόγους η ανάθεση σε αθλητές τους που αγωνίζονται στις πρώτες ομάδες τους να προπονούν και να αναλαμβάνουν την καθοδήγηση αθλητών παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Το παράδοξο είναι ότι οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα χέρια των συλλόγων αυτών πληρώνοντας μηνιαίως περισσότερα από 25 ευρώ. Θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να αναζητούν να μάθουν τουλάχιστον το βιογραφικό των «προπονητών» και από ποιο Πανεπιστημιακό ίδρυμα έχουν αποφοιτήσει, Καθώς επίσης να δίνεται η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να μπορεί να εχει πρόσβαση και να ελέγχει το βιογραφικό του κάθε προπονητή εάν αυτό που δηλώνει ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή όχι! Γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί προπονητές μαϊμού!!!
    3. Ο κάθε πολίτης οφείλει να προστατέψει τον εαυτό του όπως και τους αγαπημένους του. Θέλει μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ και επίγνωση στην επιλογή του επαγγελματία που θα σας καθοδηγήσει στον στόχο για καλύτερη υγεία και αλλαγή του τρόπου ζωής σας. Να είστε υποψιασμένοι όταν ακούτε για εκπληκτικά αποτελέσματα, για ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ή για θαύματα απώλειας βάρους και γράμμωσης. Επιλέξτε τον ΓΥΜΝΑΣΤΗ σας όπως επιλέγετε τον ΓΙΑΤΡΟ ή τον... ΔΙΚΗΓΟΡΟ σας, πηγαίνετε σε αυτούς όταν γνωρίσετε την επιστημονική τους ΕΠΆΡΚΕΙΑ και αρτιότητα.

   Κατόπιν τούτο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επιβεβαιώνεται η ισχύς του προεδρικού διατάγματος 219/2006, με το άρθρο 3 παράγραφος 5, το οποίο ορίζει ότι ως γυμναστές μπορούν να απασχοληθούν μόνο οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΦΑΑ, ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ, ή κάτοχοι ειδικής άδειας άσκησης επαγγέλματος από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, όπως συμπληρώνεται με το 3169/2013 ΦΕΚ.

    Γι΄ αυτό Αγαπητοί γονείς σταματήστε να στέλνεται τα παιδιά σας να γυμνάζονται με τσαρλατάνους και τσαρλατάνισες κινδυνεύουν από πολλές απόψεις και μην βλέπεται το τυρί αλλά να βλέπεται την φάκα!!!!!!!!!! Ο Καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο στο Μάθημα της Ανατομίας μας έλεγε ότι «ο Γιατρός με ένα λάθος κόψιμο πεθαίνει τον ασθενή αλλά ο προπονητής με λάθος πρόγραμμα προπόνησης υποκαθιστά τον αθλούμενο σε βάθος χρόνου ΑΝΑΠΗΡΟ», όταν αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο και βγήκα στην Αγορά εργασίας διαπίστωσα ότι ο Καθηγητή μου είχε απόλυτα δίκιο σε αυτό που υποστήριζε, γιατί το συναντώ συχνά πυκνά το φαινόμενο αυτό!

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας 
P.D. Μεταδιδάκτωρ Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης, 
Specialist in Physical Condition of Sports 
Ερευνητής Παν/μίου Πελοποννήσου

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. & P.D. Exercise Physiology
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε