Καθημερινά επισκέπτομαι πολλούς Αθλητικούς χώρους ανά την Ελλάδα ένας από αυτούς είναι και οι Αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας και παρατηρώ διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και δεν δίνουμε καμία σημασία και σας ερωτώ; ΠΟΙΟΣ ΓΥΜΝΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ;
Θα δεχόσουνα να σου υλοποιήσει τον σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού σχεδίου για το καινούργιο σου σπίτι ένας ζωγράφος; Μα και βέβαια όχι θα μου πεις, η δουλεία αυτή ανήκει στον αρχιτέκτονα ! Μα και οι δύο ζωγραφίζουν, έτσι δεν είναι;
Δεν είναι έτσι, ο αρχιτέκτονας έχει αυτές τις αρχές και τις γνώσεις οι οποίες θα καθορίσουν τα θεμέλια του σπιτιού σου σταθερά και αναλλοίωτα στον χρόνο.
Γιατί δεν το κάνεις αυτό και στο σώμα σου; Γιατί δέχεσαι να πληρώνεις κάποιον ανεπαρκή σε γνώση και προσόντα; Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας είναι ο μυϊκός ιστός, δεν θα έπρεπε να του φερθείς ανάλογα;
Πριν αποφασίσεις να προσλάβεις ένα προσωπικό γυμναστή, έναν προπονητή για τα παιδιά σου ή πάς το παιδί σου σε έναν Αθλητικό Σύλλογο , ρώτα πληροφορίες για τον άνθρωπο που θα αναλάβει το παιδί σου να το γυμνάσει, ζήτα το πτυχίο του, δεν είναι ντροπή, είναι υποχρεωμένος να σου υποδείξει ότι στοιχεία θεωρείς ότι θα ήταν απαραίτητα να γνωρίζεις. Ο γυμναστής, ο προπονητής, ο personal trainer, είναι μόνο ο απόφοιτος αναγνωρισμένου πανεπιστημίου με τετραετή φοίτηση εσωτερικού η εξωτερικού η σχολής της γενικής γραμματείας αθλητισμού. Οφείλει και πρέπει να έχει γνώσεις, στην ανατομία, την βιοχημεία, την εργοφυσιολογία, την αθλητιατρική, την εμβιομηχανική, την ψυχολογία τα παιδαγωγικά και άλλα πολλά μαθήματα. Η προπονητική στηρίζεται σε έναν αριθμό επιστημών Εργοφυσιολογίας Αθλητιατρικής Ανατομίας Φυσιολογίας του Ανθρώπου κλπ. που χωρίς γερά θεμέλια με τους παραπάνω τομείς δεν υφίσταται Προπονητική.
Μερικοί και Μερικές επειδή έτρεχαν 3-4 φορές στο στάδιο για 4-5 χρόνια και κάτω από τον μανδύα του Αθλητισμού ξαφνικά βαπτίσαν τον εαυτό προπονητή, όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα (Στην Ελλάδα είμαστε ότι δηλώσουμε το ειπε ο Μεγάλος μας Ζωγράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ) π.χ. Προπονήτρια ή προπονητής στίβου.
Χωρίς όμως το βασικό τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου ΣΕΦΑΑ πρώην ΤΕΑΦΑΑ, δεν αναγνωρίζεται από καμία ομοσπονδία γυμναστών. Αν και δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, είναι αυτονόητο ότι ο έχων πονόδοντο δεν είναι οδοντίατρος, ο κατηγορούμενος δεν είναι δικηγόρος, ο έχων τηλεόραση δεν είναι δημοσιογράφος και ου το καθεξής. Έτσι οι γνωστοί σε όλους "fit boy" ή ΄΄fit girl΄΄ δεν είναι κάτι παραπάνω από κάποιον ερασιτέχνη τσαρλατάνο, ο οποίο χωρίς επαρκές επιστημονική κατάρτιση και υπόβαθρο, ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙ ότι έχει μαγικές ικανότητες και γνώσεις γύρω από την επιστήμη της φυσικής αγωγής, ρισκάροντας την υγεία ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΩΝ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ και όταν μάλιστα πρόκειται και για μικρά παιδιά, πως γίνεται ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΊ οι ΜΑΓΟΙ στο τέλος να επιβιώνουν δεν μπορώ να το καταλάβω ή μάλλον δεν θέλω να το δεχθώ.
Γι΄ αυτό Αγαπητοί γονείς σταματήστε να στέλνεται τα παιδιά σας να γυμνάζονται με τσαρλατάνους και τσαρλατάνισες κινδυνεύουν από πολλές απόψεις και μην βλέπεται το τυρί αλλά να βλέπεται την φάκα!!!!!!!!!! Ο Καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο στο Μάθημα της Ανατομίας μας έλεγε ότι «ο Γιατρός με ένα λάθος κόψιμο πεθαίνει τον ασθενή αλλά ο προπονητής με λάθος πρόγραμμα προπόνησης υποκαθιστά τον αθλούμενο σε βάθος χρόνου ΑΝΑΠΗΡΟ», όταν αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο και βγήκα στην Αγορά εργασίας διαπίστωσα ότι ο Καθηγητή μου είχε απόλυτα δίκιο σε αυτό που υποστήριζε, γιατί το συναντώ συχνά πυκνά το φαινόμενο αυτό!
Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας
P.D. Μεταδιδάκτωρ Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης, Ερευνητής Παν/μίου Πελοποννήσου