15/12/2017



Γιατί ΔΕΝ πρέπει να παίρνω ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ!!!  


  Πριν προχωρήσω στους βασικούς λόγους με βάση τους οποίους απορρίπτω τις πρωτεϊνικές σκόνες και πάω μόνο για φυσικές, ανεπεξέργαστες κατά το δυνατόν και πλήρεις τροφές, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι προκατειλημμένος με αυτό που θέλω να γράψω και άνθρωπος που βλέπει τα άκρα! Δηλαδή τι θέλω να πω, ότι με μια whey (ορός γάλακτος) πρωτεΐνη θα πάθει κάτι το συκώτι σου?, ή ότι θα έχεις σοβαρές συνέπειες υγείας?

  Κατά την προσωπική μου εκτίμηση , μπορούν να χρησιμοποιούν κάποιοι αθλητές σκόνη πρωτεΐνες που έχουν μεγάλες ανάγκες και δεν μπορούν να τις πάρουν μέσα από την διατροφή (ανάγκες πάνω από 2 gr/Kg) και να τις παίρνουν σαν βοηθητικά γεύματα και όχι πάνω από 1-2 φορές την ημέρα.

  Τώρα όσοι αθλούνται ερασιτεχνικά 1-1,5 ώρες την ημέρα τρέχουν είτε σηκώνουν κάποια βάρη ή κάνουν crossfit, απλά δεν χρειάζονται να παίρνουν πρωτεϊνικές σκόνες, για τον απλούστατο λόγο καλύπτονται διατροφικά από τις πραγματικές τροφές που παίρνουν από τα γεύματα τους. Ο άνθρωπος από αρχαιοτάτους χρόνους τρέφονταν με τροφές και όχι σκόνες. Οι τροφές που τρώμε μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε, που δεν μπορούν να δώσουν οι ραφιναρισμένες και επεξεργασμένες σκόνες πρωτεΐνες! Είδατε ποτέ όταν αρμέγουμε μία αγελάδα να κατεβάσει πρωτεϊνική σκόνη γάλακτος.
  Είναι καλό να χρησιμοποιούμε υγιεινά και φυσικά μέσα για τις ενεργειακές μας ανάγκες. 
 • Μερικά προϊόντα πρωτεϊνικής προελεύσεως μερικές φορές μπορεί να είναι και αμφιβόλου ποιότητας και χωρίς καμία θρεπτική αξία, για τον απλούστατο λόγο δεν έχουν τίποτα το φυσικό μέσα και εκτός των άλλων δεν γνωρίζουμε και με τι ποιότητας γάλακτος έχει παραχθεί, υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι στις σκόνες πρωτεΐνης έχουν βρεθεί βαρέα μέταλλα. Σας προτρέπω να διαβάσετε μια από αυτές . « What's in your protein drink» , «Athletes complain», «Many dietary supplements are contaminated with steroid-like chemicals».
 Χρησιμοποιώντας μια πρωτεϊνική σκόνη, όπως η whey, (ορού γάλακτος) το ότι είναι πολυεπεξεργασμένη, μπορεί μέσα να έχει ζάχαρα με αποτέλεσμα μερικές φορές να εκτοξεύσει τα επίπεδα της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα στα ύψη. 
  Η πρωτείνη σε μορφή Whey και η συχνή κατανάλωση ρίχνει το pH του σώματος σε πολλούς ανθρώπους. Το pH του σώματος είναι 7.35 όταν πέφτει κάτω από 7.2 αρχίζει και γίνεται όξινο δηλαδή αρχίζει η μεταβολική οξέωση, σε αυτό το όξινο περιβάλλον συνδέεται στενά με τον καρκίνο και την επιρρέπεια σ' εκφυλιστικές παθήσεις. 
 Οι περισσότερες whey παρασκευάζονται από γάλα υπερπαστεριωμένο UHT (Ultra High Temperature) για το οποίο σίγουρα γνωρίζετε κι αν όχι καλό είναι να μάθετε. Η υψηλή θερμοκρασία και η κατεργασία τους με οξέα - απομονωμένη μορφή - αποδομούν την πρωτεΐνη και την κάνουν και αδιάλυτη στο νερό! 
 Μερικές από τις εταιρίες που τις παρασκευάζουν προσθέτουν χημικά βελτιωτικά γεύσης κι επιφανειοδραστικές ουσίες σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στα σαπούνια, για να αλλάξουν την επιφανειακή τάση του προϊόντος - όπως π.χ. αιθυλενογλυκόλη και προπυλενογλυκόλη! Άλλα συνήθη πρόσθετα είναι η λεκιθίνη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, παράγωγα καζεΐνης, σουκραλόζη ή ασπαρτάμη, υδρολυμένες πρωτεΐνες κλπ!
  Όσο περισσότερο μελετάμε τις τροφές που τρώμε τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι θαυμαστές συνέργειες ανάμεσα στα συστατικά των τροφών που ενισχύουν τη διατροφική τους αξία και μας καλύπτουν τις ενεργειακές μας δαπάνες κατά την άσκηση.
  Τώρα αν κάποιος είναι αποφασισμένος να κάνει οπωσδήποτε χρήση σκόνης πρωτεΐνης Whey (ορού γάλακτος) να προτιμάει οι σκόνες να γίνονται: 
  • Από ζώα ελεύθερη βοσκής 
  • Να μην είναι από γενετικά τροποποιημένα συστατικά 
  • Να μην περιέχει ορμόνες, αντιβιοτικά και βαρέα μέταλλα 
  • Να έχει γίνει η επεξεργασία εν ψυχρώ και χωρίς οξέα 
  • Να μην περιέχει συνθετικά γλυκαντικά
  Να ξέρετε για να βρείτε αυτού του είδους τις πρωτεΐνες Θα είναι και ακριβές στην τιμή, συνήθως οι φθηνές είναι και οι ακατάλληλες στην πλειοψηφία τους. 
  Θα σας θυμίσω μόνο το εξής σε παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν πρωτεΐνες σε σκόνες δε υπήρχε αθλητισμός, σας λέω πως ΝΑΙ και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα ακόμη και σε αγωνίσματα σωματικής διάπλασης και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι στον αθλητισμό οποιοδήποτε ευκολία έχει και το τίμημά της. 

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. & P.D. Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας. 
(P.D.) Μεταδιδάκτωρ, Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης 
Specialist in Physical Condition of Sports

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. & P.D. Exercise Physiology
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε