14/12/2017

SPORTS SCIENCE

   Χθες εκεί που διάβαζα διάφορα στο internet τυχαία έπεσα πάνω στη gazzetta.gr στο άρθρο «Τα μυστικά που άλλαξαν τον Πλατανιά» και σε κάποιο σημείο που διάβασα, μου προξένησε εντύπωση η δήλωση του γυμναστή της ομάδας που έγραφε: «Είναι κάτι που δεν δουλεύεται πουθενά στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή. Στο εξωτερικό αυτό το τμήμα αποκαλείται ως Sports Science». Πραγματικά η επιστήμη στην Ελλάδα είναι αρκετά πίσω, αυτό όμως δεν μας δίνει το δικαίωμα να χάνουμε το μέτρο σύγκρισης και στα πλαίσια στο να προβληθούμε με οποιοδήποτε τρόπο να ισοπεδώνουμε προσπάθειες και έρευνες πολλών ετών διαφόρων Ελλήνων επιστημόνων που έχουν εργαστεί σε κέντρα και ομάδες τόσο της Ελλάδος όσου και του εξωτερικού. Αν δεν γνωρίσουμε τις προσπάθειες και τα βιογραφικά του καθενός από εμάς και την πορεία του στον Αθλητισμό και στην επιστήμη δεν μπορεί ο κάθε Γυμναστής να μηδενίζει την προσπάθεια και την έρευνα ετών, πάνω στην εξέλιξη της επιστήμης του Αθλητισμού που εδώ και χρόνια καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες όλοι εμείς οι επιστήμονες προς αυτή την κατεύθυνση. Το ότι προσπαθεί να παρουσιάσει κάποιο έργο στην ομάδα του είναι αξιέπαινο και σεβαστό, αλλά το να είναι αιθεροβάμον δεν κάνει καλό στον ίδιον. 
   Τον κύριο αυτόν έχω να τον πληροφορήσω ότι από το έτος 1993 -94 που εργαζόμουν στον Ολυμπιακό Πειραιώς εισήγαγα καινοτόμους μεθόδους προπόνησης στο ποδόσφαιρο και ήμουν ο πρώτος που εφάρμοσα το γκρουπαρισμα των Ποδοσφαιριστών (μερικά χρόνια μετά πλέον το χρησιμοποιούν όλοι) μέσα από την διαδικασία της Εργαστηριακής αξιολόγησης & αξιολογήσεις πεδιάς με σκοπό την εξατομίκευση της προπόνησης τόσο σε ατομικά, όσο και σε ομαδικά επίπεδα με τα χαρακτηριστικά της προπόνησης που αντιστοιχούσε σε κάθε ποδοσφαιριστή, ώστε οι εξωτερικές επιβαρύνσεις που σχεδίαζα να συμπίπτουν πάνω στις προσωπικές του μεταβολικές Ζώνες και κατ΄ επέκταση με σκοπό την μεγιστοποίηση της Αθλητικής απόδοσης όλης της ομάδας με γνώμονα πάντα την σωστή εφαρμογή του προπονητικού σχεδιασμού ( Μικρόκυκλο- Μεσόκυκλο - Μεγάκυκλου- ετήσιο προγραμματισμό ). Επίσης υπήρχε η άμεση συνεργασία - συζήτησης σε στρογγυλή τράπεζα σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταξύ Προπονητή - Βοηθού Προπονητή - Γυμναστή φυσικής κατάστασης - Εργοφυσιολόγου - Φυσιοθεραπευτή - Διατροφολόγου κλπ. για την εξέλιξη και την πορεία τόσο της ομάδας όσο και για την ατομική εξέλιξη του κάθε ποδοσφαιριστή, καθώς επίσης το έτος 2000 ήμουν ο πρώτος που εισήγαγε στην Ελλάδα στο τεχνικό τίμ τον Γυμναστή αποκατάστασης (βλέπε, Ολυμπιακός Πειραιώς 2000 Θ. Μουρτζιάπης Προπονητής Φυσικής Κατάστασης - Γ. Πομάσκι Γυμναστής αποκατάστασης), πολύ αργότερα το υιοθέτησαν και άλλοι. Η live παρακολουθήσει και η καθημερινή ανάλυση με τηλεμετρικά και βιντεοσκοπικά μέσα την έχω εφαρμόσει εδώ και 15 χρόνια νωρίτερα, από τότε που βρισκόμουν στο εξωτερικό και έβλεπα το πώς δουλεύουν οι Ξένοι επιστήμονες με σκοπό την ανάλυση της προπόνησης σε ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση των ποδοσφαιριστών σε συνθήκες αγώνα , αυτό γινόταν όταν ακόμη στην Ελλάδα δεν γνώριζαν τι είναι το κουμπιούτερ και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο του Αθλητισμού. Άλλωστε αν ψάξει κανείς στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό University N.S.A.S. Sport & Science θα διαβάσει Δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα δικά μου "Sports & Science" , χρονική περίοδο δημοσίευσης (1999-2003).
   Πραγματικά στο εξωτερικό λέγεται εδώ και πολλά χρόνια "Sports Science" απλά επειδή όμως βρισκόμαστε στην Ελλάδα και μιλάμε Ελληνικά λέγεται "Αθλητισμός & Επιστήμη" και την εφαρμόζομαι πολλά χρόνια πριν , αυτό το γράφω για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
   Γι΄ αυτό πριν γράψει ο καθένας από εμάς οτιδήποτε καλόν είναι να ενημερώνεται από τις επιστημονικές πλατφόρμες για την πορεία και την εξέλιξη της επιστήμης και να σεβαστεί την ιστορία και τις προσπάθειες του καθενός από εμάς.

Με Εκτίμηση
Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας 
Μεταδιδάκτωρ (P.D.) Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης 
Ερευνητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δρ. Θανάσης Μουρτζιάπης κ.Φ.Α. Ph.D. & P.D. Exercise Physiology
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε